Pušten u rad novi uređaj za magnetnu rezonancu na Institutu za onkologiju

Bez autora
Jul 05 2012

Predsednik Vlade AP Vojvodine, dr Bojan Pajtić, pustio je danas u rad novi uređaj za magnetnu rezonancu u Centru za imidžing dijagnostiku Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, uz prisustvo direktora Instituta za onkologiju prof. dr Duška Jovanovića, direktora Centra za imidžing dijagnostiku prof. dr Miloša Lučića i pokrajinskog sekretara za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju dr Atilu Čengerija. Posle otvaranja nove Dečje poliklinike u Novom Sadu i Centra za intenzivno lečenje u Subotici, koji je otvoren pre nekoliko nedelja, od danas počinje da radi i novi aparat za magnetnu rezonancu na Institutu za onkologiju. Njegov značaj je ogroman za sve građane Vojvodine, jer će biti smanjena lista čekanja za tri meseca i povećaće se broj pregledanih pacijenata.

Pušten u rad novi uređaj za magnetnu rezonancu na Institutu za onkologijuPredsednik Vlade AP Vojvodine, dr Bojan Pajtić, pustio je danas  u rad novi uređaj za magnetnu rezonancu u Centru za imidžing dijagnostiku Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, uz prisustvo direktora Instituta za onkologiju prof. dr Duška Jovanovića, direktora Centra za imidžing dijagnostiku prof. dr Miloša Lučića i pokrajinskog sekretara za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju dr Atilu Čengerija. 

Posle otvaranja nove Dečje poliklinike u Novom Sadu i Centra za intenzivno lečenje u Subotici, koji je otvoren pre nekoliko nedelja, od danas počinje da radi i novi aparat za magnetnu rezonancu na Institutu za onkologiju. Njegov značaj je ogroman za sve građane Vojvodine, jer će biti  smanjena lista čekanja za tri meseca i povećaće se broj pregledanih pacijenata.

Samim je jasno da skraćenjem liste čekanja već imamo boljitak, kada znamo da godišnje oko 6.000 ljudi umiru od onkoloških bolesti. Briga o ljudskom životu i prvenstveno zdravlju zato nema cenu. Dijagnostika i otkrivanje bolesti na vreme, jeste jedan od preduslova da se sve završi uspešno i da pacijent prebrodi ovu tešku bolest, istakao je Pajtić.

Zbog toga se pokrajinska vlada opredelilia da izdvoji 160 miliona dinara za kupovinu novog aparata za magnetnu rezonancu i zahvaljujući timu stručnjaka, koji ovde rade očekuje se da se liste čekanja maksimalno skrate. Evropski prosek čekanja na magnetnu rezonancu je oko godinu dana, dok će on kod nas biti šest meseci.

Ono što je podjednako važno je činjenica da i u Subotici počinje da radi još jedna magnetna rezonanca, tako da će pacijenti pored Instituta za onkologiju moći da se usmere i na preglede u Suboticu.

Pajtić je naglasio da će pokrajinska vlada truditi da u što skorije vreme završi i Kamenica 2, koja je u građevinskom smislu gotova, a nedostaje joj tehničko-tehnološko opremanje, koje zavisi od priliva sredstava u naš budžet.

Centar za imidžing dijagnostiku lider je ne samo u našoj zemlji, već i u zemljama bivše Jugoslavije. Sa ovim novim magnetnim aparatom smanjuje se i dužina pregleda za oko 30 posto, čime se automatski povećava broj pregledanih pacijenata. Ako se uzme u obzir da godišnje kroz Institut za onkologiju prođe oko 9.000 ležećih pacijenata i obavi oko 100.000 ambulantnih pregleda, onda ovo nije zanemarljiv podatak, naglasio je prof. dr Duško Jovanović.

Prof. dr Lučić je dodao da je  ovaj aparat najmoderniji do sada, jačine polja 1.5 Tesla i sa njim se obavljaju dijagnostički pregledi, kakvi se trenutno mogu uraditi u najmodernijim zdravstvenim centrima u Evropi. Zbog svega toga Centar za imidžing je u postupku akreditacije referentnosti od strane Evropske radiološke asocijacije, a zahvaljujući izuzetnoj obučenosti lekarsko/tehničkog tima biće moguće uraditi najrazličitije sofisticirane preglede gotovo svih organa i organskih sistema celog ljudskog tela, čak i pre rođenja pomoću fetalnog MR imidžinga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik